De doggybag in Nederland? (2024)

In veel landen is het niet meer dan normaal dat het overgebleven eten van een diner in een restaurant mee naar huis wordt genomen. Zeker in de Verenigde Staten is het een volledig ingeburgerd fenomeen. In Nederland lijkt het er op dat er een taboe heerst over het meenemen van eten uit het restaurant. Nu we ons steeds meer bewust worden van de verspilling van eten die dagelijks plaats vindt, heeft de milieuorganisatie Natuur&Milieu vanaf augustus 2014 een actie ingezet om de doggybag te stimuleren onder de Nederlandse bevolking.

Wat is een doggybag?

Een doggybag is een zak, of doosje waarin overgebleven voedsel van een maaltijd kan worden meegenomen. De term doggybag doet vermoeden dat het overgebleven voedsel aan de huisdieren wordt gevoerd, maar dat zal over het algemeen niet het geval zijn. De term zou ook kunnen zijn ontstaan in het Oosten van Engeland waar de term 'docky' lunch betekend. Het overgebleven voedsel ook wel de 'leftovers' genoemd kan prima de volgende dag als lunch worden genuttigd. Een andere verklaring is dat men in gezelschap zegt dat het voor de hond of kat is om zo niet gulzig over te komen. Helemaal duidelijk is het niet waar de term vandaan komt.

Waarom is de doggybag een goed initiatief?

Wereldwijd worden er jaarlijks tonnen aan goed voedsel weg gegooid. Zeker in landen zoals de VS waar de porties groot zijn blijft er vaak voedsel over van een maaltijd in een restaurant. In veel landen is een te kort aan voedsel, het weggooien ervan zou daarom zoveel mogelijk beperkt moeten worden. Daarnaast is de verspilling van voedsel een overbelasting op het milieu die niet noodzakelijk is.

Deze verspilling vindt niet alleen plaats wanneer we uiteten gaan, maar ook zeker thuis. De gemiddelde Nederlander gooit per jaar 50 kilogram aan goed voedsel weg, naast de overbelasting van milieu is dit een onnodige kostenpost van ongeveer €150. Wanneer we uiteten gaan wordt er volgens de berekening van de milieuorganisatie Natuur&Milieu 51.000 ton aan goed voedsel weg gegooid. Dit zou gelijk staan aan 77 miljoen maaltijden. Door het gebruik van de doggybag te stimuleren wordt er geprobeerd om deze cijfers terug te dringen.

Waarom wordt de doggybag nog niet veel gebruikt in Nederland?

Het is raar dat de doggybag niet veel gebruikt wordt. Nederland staat bekend als een land waar men zuinig is, daarbij zou verstandig en zuinig omspringen met voedsel goed passen. Toch zien we dit niet terug wanneer Nederlanders uiteten gaan. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom de doggybag nog niet veel gebruikt wordt in Nederland. De voornaamste reden die uit onderzoek naar boven komt is dat men zich schaamt voor het meenemen van eten. Men wil niet gulzig of 'goedkoop' overkomen in gezelschap door te vragen naar een doggybag.

Van oudsher is het namelijk een teken van welvaart om eten te verspillen. Hiermee zou je namelijk laten zien dat je verspilling kan veroorloven en dat je niet perse je bord hoeft leeg te eten.

De doggybag is daarnaast nog niet erg bekend in Nederland. In andere landen wordt de doggybag aangeboden door het bedieningspersoneel. Daar is in Nederland in veel restaurant echter geen sprake van.

Gaat Nederland de doggybag meer gebruiken?

Het is uiteraard de vraag of de doggybag ooit helemaal ingeburgerd raakt in de Nederlandse cultuur. Dit zal zeker niet van de één op de andere dag gebeuren. Wel blijkt het zo te zijn dat zeker 62% van de Nederlanders 'ja' zou antwoorden op de vraag van een bediende om het overgebleven eten mee te nemen. Hieruit kan wel degelijk geconcludeerd worden dat er markt is voor de doggybag. Eigenlijk zou de doggybag ook in Nederland de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, want het weggooien van goed voedsel is toch eigenlijk niet te verantwoorden?

© 2014 - 2024 Hutte, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.

Gerelateerde artikelen

De doggybag in Nederland? (1)Verspilling van eetbaar voedsel, onnodig weggooien!In Nederland wordt veel voedsel verspild, in huishoudens komt het regelmatig voor dat eetbare voeding weggegooid wordt.…

De doggybag in Nederland? (2)Voedselverspilling in NederlandZowel de boer, de supermarkt als consument maakt zich schuldig aan voedselverspilling. Consumenten gooien hiervan het me…

De doggybag in Nederland? (3)Minder verpakkingen verspillenVrijwel alle producten die tegenwoordig gekocht worden door consumenten zijn verpakt in plastic, glas, papier of een and…

Nederlands grootste taboesSommige dingen zul je op een feestje niet zomaar vertellen omdat deze zaken maatschappelijk niet zijn geaccepteerd of om…

De doggybag in Nederland? (4)Vitamine D-tekort: symptomen, gevolgen en behandelingVitamine D-tekort symptomen en behandeling. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Onder invloed van zonlicht…

De doggybag in Nederland? (5)Voedsel bewaren, hoe werkt dat?Om verschillende redenen is het goed om zorgvuldig met je voeding om te gaan en verspilling te stoppen, want er wordt no…

Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Leftovers#Doggy_bag
  • http://www.bbc.com/news/magazine-15106212
  • http://www.milieucentraal.nl/themas/milieubewust-eten/voorkom-voedselverspilling
  • http://www.telegraaf.nl/binnenland/23006393/__Milieuclub_wil_doggybag__.html
  • http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2014/8/Milieuclub-wil-taboe-doggybag-doorbreken-1583965W/
De doggybag in Nederland? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 5423

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.